Sint Spektakel
Image default
Eten en drinken

Zondagavond Stoofpot

Pittige, smaakvolle, prachtige, dikke stoofpot is perfect met aardappelpuree op zondagavond … of elke andere avond!

Gisteren was het koud en winderig en rillend en ijskoud, en om psychisch zulke dingen te weerstaan, maakte ik zondagse stoofpot en aardappelpuree voor het avondeten.

Nu is Zondagse stoofpot heel anders dan elke andere stoofpot. Het is anders dan elke andere stoofpot omdat het alleen – en dit is absoluut noodzakelijk – op zondagavond kan worden gemaakt. Als het op maandagavond wordt gemaakt, wordt het automatisch maandagavond stoofpot.

Ik put mezelf soms uit. Sorry. Laat ik opnieuw beginnen: ik heb gisteravond stamppot gemaakt. Ik heb ook aardappelpuree gemaakt. Toen ik mijn eerste hap nam, ervoer ik gelukzaligheid. Ik hoop dat je het deze week gaat proberen. Het was oh, zo erg goed.

Ingrediënten

VOOR DE STOOFPOT

  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. boter
  • 900 g runderstoofvlees (braadstuk in stukjes gesneden)
  • Zout en peper
  • 1 hele middelgrote ui, in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 120 ml tomatenpuree
  • 1 L natriumarme runderbouillon of bouillon, meer indien nodig om te verdunnen
  • Meerdere streepjes Worcestershire
  • 1/2 theel. suiker
  • 4 hele wortelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 hele rapen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels. gehakte verse peterselie

VOOR DE AARDAPPELPUREE

  • 2 kg roodbruine aardappelen, geschild
  • 1 pakje roomkaas, verzacht
  • 1 stok boter, verzacht
  • 120 ml slagroom
  • 1 theelepel. gekruid zout
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

VOOR DE STOOFPOT

  1. Zout en peper het stoofvlees. Verhit olijfolie in een grote, zware pan op middelhoog vuur. Voeg boter toe en zodra deze gesmolten is, bakt u de helft van het stoofvlees tot de buitenkant mooi bruin wordt, ongeveer 2 minuten. (Draai het terwijl het bruin wordt.) Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan en leg het op een bord. Voeg de rest van het vlees toe aan de pan en bak deze ook bruin. Verwijder het op hetzelfde bord. Zet het vlees apart.
  2. Voeg de ui en knoflook toe aan de pot en roer het om alle bruine stukjes op de bodem van de pot te bedekken. Kook 2 minuten en voeg dan de tomatenpuree toe aan de pan. Roer het door de uien en laat het nog 2 minuten koken.
  3. Schenk onder voortdurend roeren de runderbouillon erbij. Voeg Worcestershire en suiker toe. Voeg het vlees weer toe aan de pan, dek de pan af en zet het vuur laag. Sudderen, afgedekt, gedurende 1 1/2 uur tot 2 uur.
  4. Voeg na 1 1/2 tot 2 uur de in blokjes gesneden rapen en wortelen toe aan de pot. Roer door elkaar, doe het deksel weer op de pan en laat nog 30 minuten sudderen. De saus moet erg dik zijn, maar als het te dik lijkt, sprenkel er dan wat runderbouillon in tot het voldoende dunner is geworden. Voel je vrij om runderbouillon toe te voegen als dat nodig is!
  5. Roer, als de wortelen en rapen zacht zijn, de gehakte peterselie erdoor. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe. Serveer gloeiend heet in een kom met aardappelpuree, laat het sap over alles lopen. Bestrooi het op het einde met extra gehakte peterselie.

VOOR DE AARDAPPELPUREE

  1. Snijd de aardappelen in vieren en bedek ze met water in een grote pan. Kook tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 25-30 minuten. Giet de aardappelen af en doe ze terug in dezelfde pan. Met het vuur laag, pureer de aardappelen gedurende 2 tot 3 minuten om zoveel mogelijk stoom af te geven.
  2. Zet het vuur uit en voeg dan roomkaas, boter, room, gekruid zout, zout en peper toe. Proef en pas kruiden naar behoefte aan.
  3. Serveer de aardappelen direct of verdeel ze in een beboterde ovenschaal om ze later weer op te warmen. Om ze op te warmen, plaats ze in een oven van 180 graden, afgedekt met folie, tot ze heet zijn.

Neem ook eens een kijkje op Aardappelshop.nl, hier kunt u verschillende producten verkrijgen zoals aardappelen en ui.